Naar menu
Icoon Naam Meer info
Gluten Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Voorbeelden van glutenhoudende granen zijn tarwe, kamut, spelt, gerst en rogge. Gluten geven elasticiteit aan de producten die van het meel gemaakt worden. Hoe meer gluten het meel bevat, des te steviger het product wordt.
LupineLupine wordt de laatste jaren vaak gebruikt in producten omdat het een goedkoop product is. De voedingsmiddelenindustrie ziet lupinemeel als goed alternatief voor sojameel. Lupine is net zoals de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Vaak hebben mensen met een lupine-allergie ook antistoffen tegen pinda's in hun bloed.
PindaPinda’s vallen niet onder de categorie noten, maar behoren tot de groep peulvruchten. Een minimale hoeveelheid pinda kan bij sommige mensen met een pinda-allergie, al tot zeer ernstige reacties leiden.
NotenEr bestaan veel verschillende soorten noten. Noten behoren tot volwaardige vleesvervangers. Het zijn de vruchten van bomen.
Soja Soja behoort tot de peulvruchten. Sojabonen zijn rijk aan goed bruikbare eiwitten. Soja wordt in de voedingsmiddelenindustrie veel gebruikt als structuurverbeteraar, emulgator en als vulling.
MelkZuivel past in een gezonde voeding. Koemelk-allergie is echter de meest voorkomende voedselallergie.
Vis Vis is een onderdeel van gezonde voeding. Toch zijn de eiwitten van vis één van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergie. Iemand met visallergie groeit daar meestal niet meer overheen.
SchaaldierenSchaaldieren, zoals krab en garnalen, behoren niet tot de vissen. Wie een schaaldierallergie heeft, reageert vaak ook op weekdieren.
Weekdieren Voorbeelden van weekdieren zijn mosselen, oesters, inktvissen en slakken. Wie een weekdierallergie heeft, reageert vaak ook op schaaldieren.
Mosterd Mosterd wordt onder andere gemaakt uit mosterdzaden. Mosterdzaad wordt veel gebruikt in smaakmakers en sauzen.
SesamzaadHet gebruik van sesamzaad is in de afgelopen jaren sterk toegenomen.Sesamzaad wordt gebruikt ter verfijning van brood en gebak en voor het kruiden van gerechten. Ook wordt sesampasta en sesamolie uit de zaadjes gemaakt.
Eieren Eieren worden verwerkt in heel veel producten. Kippeneieren zijn de meest gebruikte soorten eieren. Kippenei-eiwit kan hierbij allergische reacties veroorzaken.
Sulfiet Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar kan ook aan producten worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Sulfiet geeft geen allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Als er meer dan 10 mg sulfiet per kg of 10 mg per liter in een product zit, is het verplicht om sulfiet als allergeen te vermelden.
SelderijSelderij is een groente die deel uitmaakt van de Schermbloemenfamilie. Allergie voor selderij komt relatief veel voor bij mensen met voedselallergie. XX